Eerstvolgende Energiecafé DONDERDAG 25 november ONLINE

Op donderdagavond (!) 25 november 2021 vindt het eerstvolgende Energiecafé plaats. In verband met de oplopende besmettingen is er gekozen voor een online bijeenkomst. Het onderwerp is Subsidie en financiering. Financieel adviseur Erik Valster verzorgt een online presentatie. Van harte welkom vanaf 19.30 uur. Voor deelname, mail naar info@energie-in-woudenberg.nl en ontvang de link. 

Terugblik energiecafé 8 oktober

Op vrijdag 8 oktober is het thema van het Energiecafé ‘Een zwembad onder je huis?’. Veel woningen in Woudenberg hebben last van vocht onder of in de woning. Hier zijn oplossingen voor! Meld u aan voor het Energiecafé en hoor meer! 

Wie het Energiecafé online wil volgen, dit is de link: https://us02web.zoom.us/j/82351771523?pwd=clhZcDhaZzQrcU9CZnV1Q1hwbG9Zdz09

 In dit filmpje kunt u alvast zien hoe een woning in Woudenberg vloerisolatie krijgt.

https://youtu.be/FHCcyG4E0iU 

Terugblik Energiecafé 17 september

Vrijdag 17 september vond het maandelijkse energiecafé plaats in het Cultuurhuis in Woudenberg. Energiecoach Rob Kröber vertelde over het belang om je CV ketel op 60 graden af te stellen.

In dit filmpje legt hij het ook online uit:  

https://youtu.be/_36lsO-h_7Q

Reserveer een plek in het volgende energiecafé op vrijdag 8 oktober.

Terugblik energiecafé 24 juni 

Op donderdag 24 juni vond het maandelijkse Energiecafé plaats, georganiseerd door Stichting Duurzaam Woudenberg. Met hierin aandacht voor Zon op Woudenberg, een initiatief van enthousiaste Woudenbergers die een energiecoöperatie gaan oprichten.

Kijk hier terug.

 24 juni (donderdag!) in het digitale Energiecafé: 

Zon op Woudenberg

Op donderdag 24 juni vindt het maandelijkse Energiecafé plaats, georganiseerd door Stichting Duurzaam Woudenberg. Deze keer komt Zon op Woudenberg in het zonnetje te staan. Zon op Woudenberg is een initiatief van enthousiaste Woudenbergers die een energiecoöperatie gaan oprichten. De coöperatie realiseert zonnepanelen op daken, zonneparken en windmolens met het doel om lokale en voordelige stroom aan bewoners beschikbaar te stellen en om te zorgen voor een optimale betrokkenheid van bewoners bij het opwekken van duurzame energie. De coöperatie in oprichting denkt in eerste instantie aan het bedekken met zonnepanelen van een aantal daken van openbare gebouwen in Woudenberg. De leden van de coöperatie worden samen eigenaar van de zonnepanelen en krijgen zo duurzame, lokale en voordelige stroom.  

De energiecoöperatie zet zich in voor iedere inwoner van Woudenberg die samen met buurtgenoten zonnestroom wil opwekken. Of je nu huiseigenaar bent of huurder, iedereen is even belangrijk. We ondersteunen buurtinitiatieven en bewoners die op weg willen naar een energieneutrale woning. We werken samen met organisaties die helpen projecten met hoge kwaliteit tegen de laagst mogelijke kosten te realiseren. Samen maken we het voor iedereen interessant om te investeren in een duurzame toekomst!

Op 24 juni willen we graag verkennen welke ideeën er leven bij Woudenbergers om gezamenlijk te kunnen profiteren van zon- en windenergie.

Het energiecafé vindt digitaal plaats van 14.00 – 15.30 uur.

Meld je nu aan voor het energiecafé op 24 juni via info@energie-in-Woudenberg.nl

Aanmelden kan ook via het telefoonnummer 064109182.

21 mei in het digitale Energiecafé: 

Isolatie: van interesse tot uitvoer

“Als je isoleert zie je er weinig van, maar je kan er enorm veel mee besparen,” volgens energiecoach en inwoner van Woudenberg Paul Reijenga. Maar wat kun je isoleren? Waarmee kan dat? En wat is het voordeel daarvan? Voor deze en andere vragen kun je terecht bij het maandelijkse energiecafé van Stichting Duurzaam Woudenberg.

Vrijdagmiddag 21 mei om 14:00 zijn Karim en Gerrit, adviseur en eigenaar van AZ isolatietechniek te gast. Zij vertellen welke isolatiemogelijkheden er zijn en hoe dit in zijn werk gaat van adviesgesprek tot uitvoer. Opgeven kan door te mailen naar info@energie-in-woudenberg.nl of bellen naar 06 43109182.

Inwoner Jan is ook aanwezig en vertelt zijn ervaring met het isoleren van zijn dak, zie het filmpje: 

Het energiecafé wordt georganiseerd door Stichting Duurzaam Woudenberg, i.s.m. gemeente Woudenberg, Rabobank Gelderse Vallei en de Natuur en Milieufederatie Utrecht.

 16 april in het digitale Energiecafé: 

Alles over warmtepompen en de zonneboiler

Overweeg je een warmtepomp aan te schaffen om je woning mee te verwarmen? Of een zonneboiler voor een duurzame douche? Kom naar het maandelijkse digitale energiecafé op vrijdag 16 april om 14:00! We hebben Michel Brouwer (links op foto) en Jan Hofland (rechts opf foto) van Hofland Installaties uitgenodigd om uitleg te geven over duurzame installaties. Lucht-, bodem en hybridewarmtepompen en zonneboilers.

Hoe weet je of je woning geschikt is, hoe gaat de installatie in zijn werk en wat kost zoiets? Energiecoach en inwoner van Woudenberg Henk Wierda laat zijn hybride warmtepompsysteem zien en kan vertellen wat zijn ervaring met de verwarming is.

Presentatie bekijken? Hier vind je hem terug.

9 maart in het digitale Enegiecafé: 

Zonne-energie van eigen dak

De zon laat zich weer steeds vaker zien. Niet alleen tijd om lekker naar buiten te gaan, maar ook om stroom op te wekken! Met zonnepanelen op eigen dak kun je direct je stroomverbruik vergroenen en energierekening verlagen. Lokale zonnepaneleninstallateur Jasper Klein van NewSolar is te gast in het maandelijkse energiecafé op 19 maart om 14:00. Hij vertelt wat er komt kijken bij een zonnepaneleninstallatie en wat dit oplevert. Erik Valster van Rabobank Gelderse Vallei vult aan hoe de panelen gefinancierd kunnen worden.

Meer zon op Woudenberg

In het straatbeeld is het al te zien: steeds meer mensen nemen zonnepanelen op hun dak. Maar is mijn dak ook geschikt? Hoe werkt het precies? Hoe ga ik dat betalen? Om antwoord te geven op deze en andere vragen organiseren de energiecoaches van Stichting Duurzaam Woudenberg het (online) energiecafé, met elke maand een ander onderwerp. Daarnaast kun je een individueel (digitaal) huisbezoek aanvragen, waarin de coach je kan helpen met vragen rondom energie besparen, isoleren, zonnepanelen en duurzaam verwarmen. Zo helpen we elkaar met het stap voor stap verduurzamen van Woudenberg.

Overweeg je een zonnedak? Geef je op!

Geef je op voor het energiecafé of een digitaal huisbezoek van een energiecoach door te mailen naar info@energie-in-woudenberg.nl. Je kan ook even bellen met (06) 43 10 91 82. Het energiecafé wordt georganiseerd door Stichting Duurzaam Woudenberg  i.s.m. gemeente Woudenberg, de Rabobank Gelderse Vallei en de Natuur en Milieufederatie Utrecht.

Presentatie van NewSolar bekijken? Hier vind je hem terug.

In het digitale energiecafé 19 februari: 

Alles over warmtebeelden en wat u kunt doen tegen weglekkende warmte

Het maandelijkse digitale energiecafé op vrijdag 19 februari a.s. van 14:00-15:00 staat volledig in het teken van een huisscan met een warmtebeeldcamera. Een getraind oog kan op zo’n warmtefoto zien waar warmte weg lekt en wat er gedaan kan worden om dit te voorkomen. Een aanrader voor inwoners die overwegen met isolerende maatregelen aan de slag te gaan.

Van warmtefoto naar maatregelen

Gastspreker Jan Tessel, die veel ervaring heeft opgedaan met het maken van warmtebeelden en er zelfs een boekje over schreef met de titel “De start van de Energietransitie in uw eigen woning”, maakt de vertaalslag van warmtefoto naar maatregelen die u kunt treffen. Erik Valster, financieel adviseur bij Rabobank Gelderse Vallei neemt ook deel aan het energiecafé en geeft uitleg over de financiële aspecten van verduurzamen. Denk daarbij aan diverse subsidieregelingen en financieringsconstructies. Afsluitend is er ruimte voor vragen.

Aanmelden

U kunt zich voor het energiecafé van 19 februari opgeven via info@energie-in-woudenberg.nl of even bellen met (06) 43 10 91 82. De eerste veertig deelnemers van het online energiecafé krijgen het boekje van Jan Tessel cadeau. Het energiecafé wordt georganiseerd door de energiecoaches van Stichting Duurzaam Woudenberg i.s.m. de Rabobank Gelderse Vallei. 

Digitaal Energiecafé 15 januari 

Hoe je met kleine energiebespaarders veel winst maakt 

Wist je dat het vervangen van een gloei- door een LED-lamp je 70 euro oplevert over 15 jaar gezien? Wist je dat een vierkante meter radiatorfolie (isolatie achter de verwarming), 8 euro per jaar oplevert? En dat die koude luchtstroom bij de deuren met tochtstrips verholpen kan worden, waardoor de verwarming een graadje lager kan? Dat is een besparing van 100 euro per jaar. (Berekeningen door milieucentraal.nl). In het digitale energiecafé op vrijdagmiddag 15 januari vanaf 14:00 vertellen de energiecoaches van Stichting Duurzaam Woudenberg tips&tricks over kleine energiebespaarders en kunt je direct terecht met vragen over je woning.

Beginnen kost niks door het energiebespaarcadeau van de gemeente

In een actie van de gemeente Woudenberg krijgen woningeigenaren 65 euro cadeau voor de aanschaf van kleine energiebespaarders tot en met 31 maart (op=op), hierover hebben woningeigenaren ook een brief ontvangen. Deze kunnen gratis producten bestellen in de webshop, of de aankopen achteraf terug krijgen met het bonnetje. Tijdens het energiecafé laten wij zien hoe dit bedrag verveelvoudigd kan worden door goede inzet in huis. We vertellen welke kleine energiebespaarders er zijn, hoe je deze kunt inzetten en wat dit oplevert. Niet alleen voor de portemonnee, maar ook voor milieu en comfort in de woning. Achteraf is er tijd om op persoonlijke vragen in te gaan, want elke woning en inwoner verschilt.

Doe mee en start direct met besparen

Meld je aan door te mailen naar info@energie-in-woudenberg.nl en je krijgt een link toegezonden om mee te doen. Ook andere vragen over energie en warmte kun je hier gewoon stellen. Bij deelname ontvang je achteraf een zelf samengestelde duurzame goodie bag. Het energiecafé wordt georganiseerd door de energiecoaches van Stichting Duurzaam Woudenberg, i.s.m. gemeente Woudenberg, de Rabobank en de Natuur en Milieufederatie Utrecht. 

Digitaal Energiecafé 18 december 

Eerste vijf warmtescans in Woudenberg een feit 

Afgelopen weken zijn de eerste warmtescans in Woudenberg gehouden. ’s Morgens rond zeven uur bij minstens een temperatuurverschil van 10 graden Celsius tussen binnen en buiten, bij een matige wind onder 3 Beaufort en zonder dat het kort daarvoor geregend  had. Kortom, goed weer voor mooie foto’s die laten zien waar er warmte uit de woning weglekt.

 

Met een warmtebeeldcamera  is te zien waar de warmte uit de woning naar buiten verdwijnt. Door kieren en door materialen die meer of minder goed isoleren. Zo kom je te weten waar je aan de slag moet met het verduurzamen van jouw woning om het verschil te gaan maken. Meer comfort en lagere kosten op termijn, wie wil dat niet. Bovendien is het milieu je dankbaar voor jouw bijdrage.

Ook weten waar je huis warmte lekt?

Vrijdagmiddag 18 december om 14:00 uur, tijdens het maandelijkse Energie café ONLINE, kun je meer zien en horen over de opgedane ervaringen met de warmtecamera en de plannen voor
het eerste kwartaal 2021. Laat je informeren, zo veel momenten zijn er niet om goede beelden te maken. Deelnemers kunnen zich direct aanmelden voor een gratis warmtescan en ontvangen achteraf een duurzame goodie bag. Meld je aan door te mailen naar info@energie-in-woudenberg.nl en je krijgt een link toegezonden om mee te doen. Ook andere vragen over energie en warmte kun je hier gewoon stellen. Het energiecafé wordt georganiseerd door de energiecoaches van Stichting Duurzaam Woudenberg, i.s.m. gemeente Woudenberg en de Rabobank.

Energiecoach Rien vertelt over het digitale energiecafé op 20 november 

Zonnedak Kooiweg Renswoude en advies over radiatorfolie

Op 20 november 2020 heb ik als ervaring opbouwend energiecoach, en als geïnteresseerde, voor de eerste maal deelgenomen aan het Woudenbergs energiecafe. Het energiecafé vindt elke derde vrijdag van de maand plaats, tussen 14:00 en 16:00. Door de aanhoudende corona-epidemie en de daarmee samenhangende maatregelen was dit een online editie.

Doelstelling van het energiecafé is om op een laagdrempelige manier in contact te komen met mensen, die behoefte hebben aan een onafhankelijk advies op het gebied van het verduurzamen van hun huis.  Maar ook om voor te lichten over lokale initiatieven om energie op te wekken. 

Afgelopen keer werd er eerst de mogelijkheid geboden om vragen te stellen aan de online aanwezige energiecoaches. Een van de onderwerpen die aan de orde kwam was bv het nut van radiatorfolie en hoe deze te bevestigen.

Het hoofdonderwerp voor deze dag was wel de presentatie over het zogenoemde Postcoderoos initiatief Zonnedak Kooiweg Renswoude. In dit project wordt de mogelijkheid geschapen om deel te nemen aan de productie van zonne-energie zonder dat er zonnepanelen op uw eigen dak geplaatst worden. Zeker als u zelf geen ruimte hebt voor het plaatsen van panelen op uw eigen dak, of als het dak ongunstig gelegen is ten opzichte van de zon, is dit een prima alternatief dat ook nog een gunstig financieel rendement oplevert. 

De presentatie was op een manier waar veel ruimte voor vragen (interactie) geboden werd. Ook een vertegenwoordiger van een lokale bank nam deel om de mogelijkheden van belastingvoordelen en/of financiering aan te geven.

Al met al een informatieve (digitale) bijeenkomst.

Opgeven voor deelname aan het postcoderoosproject aan de Kooiweg in Renswoude is nog mogelijk, er worden nog een aantal deelnemers gezocht! Zie ook https://www.valleienergie.nl/renswoude.

Het volgende energiecafé vindt plaats op vrijdagmiddag 18 december, opgeven kan door te mailen naar info@energie-in-woudenberg.nl

Te gast in het digitale energiecafé 20 november:

100% groen en lokaal met Zonnedak Kooiweg Renswoude

 Inwoners van o.a. Woudenberg kunnen zich inschrijven voor  deelname aan het zonnedak aan de Kooiweg in Renswoude. Met deze daken leveren we straks aan 20 huishoudens lokale en duurzame zonne-energie. Inwoners uit Renswoude en de regio kunnen mede-eigenaar worden van de 212 zonnepanelen op dit zonnedak.

 Meedoen is vooral bedoeld voor inwoners die zelf geen zonnepanelen op hun dak kunnen of willen plaatsen. Zo kunnen ze toch ‘eigen’ duurzame stroom opwekken én 15 jaar lang profiteren van korting op hun energiebelasting! Dit najaar worden de panelen op het dak gelegd. 

In ons digitale energiecafé is Energiecoöperatie ValleiEnergie te gast om te vertellen over het zonnedak in Renswoude en inwoners van Woudenberg te informeren over de mogelijkheden om mee te doen, zie ook https://www.valleienergie.nl/renswoude.  U kunt zich aanmelden voor de sessie tussen 14:30 en 15:30 door te mailen naar info@energie-in-woudenberg.nl.

Uiteraard blijft het digitale energiecafé (14:00-16:00) ook open voor andere vragen over verduurzaming en energie besparen in uw woning – aanmelden hiervoor per mail of bel tijdens het café naar 0643109182

Energiecafé opent in Cultuurhuis 

Op de 3e vrijdagmiddag in september (18e) start in het Cultuurhuis een nieuw initiatief van de Stichting Duurzaam Woudenberg om bewoners in Woudenberg zo goed mogelijk op weg te helpen met het verduurzamen van hun woning. In het zogeheten Energie café krijgen bezoekers informatie en advies over energiebesparing van energiecoaches van Stichting Duurzaam Woudenberg. Deze energiecoaches zijn inwoners van Woudenberg die die medebewoners helpen met het nemen van energiebesparende maatregelen in huis. Blijkt er voldoende animo en belangstelling dan zal dit café voorlopig iedere 3e vrijdagmiddag in de maand vanaf 14.00 uur tot 17.00 uur naast het Repair café te bezoeken zijn, mogelijk met een uitbreiding naar de avonduren.

In de nieuwe opzet wordt voortgebouwd op de eerder gehouden informatieavonden over de energietransitie in het Cultuurhuis. Dit najaar wordt de aanpak meer vraag gericht ingezet en staan de doelen centraal die de bezoekers voor ogen hebben. Welke stappen kun je nemen om je huis te verduurzamen? Zet deze stappen in de goede volgorde en maak een planning voor komende jaren. De urgentie wordt steeds groter, maar niet alle maatregelen hoeven in een keer of direct genomen te zijn.

Naast een informatietafel met folders over allerlei deelonderwerpen, is in het Energie café informatie te vinden over adviseurs, aannemers, installateurs en specialisten die lokaal werkzaam zijn. Er zijn individuele coaching gesprekken waarin we het kunnen hebben over de verduurzaming van uw huis. We kunnen samen de zelfscan doen voor uw huis en u wijzen op vervolgmogelijkheden. Bijvoorbeeld de energiecoaches die dit najaar advies aan huis kunnen geven met o.a. een scan met warmtecamera beelden. De voucherregeling,  het gebruik van de website Energie in Woudenberg en de rol van het Duurzaam Bouwloket als digitaal energieloket worden daarbij uitgelicht. 

Ook kunnen we het hebben over de Regionale Energie Strategie (RES) in de regio Amersfoort, en hoe Woudenberg ervoor staat op het gebied van verduurzaming aan de hand van de Klimaatmonitor. Er valt veel informatie te halen in dit café en wij zullen u helpen de juiste informatie te vinden.

Uiteraard worden de corona voorzorgsmaatregelen in dit Energie café zorgvuldig in acht genomen. Bij goed weer vinden activiteiten mogelijk buiten op het terras plaatst. Er kunnen binnen maximaal drie mensen/koppels individuele coaching tegelijk krijgen. Uw deelname aan een individueel coaching gesprek is zeker te stellen door vooraf een mail te zenden naar info@energie-in-woudenberg.nl onder vermelding van uw naam, voorkeurstijd en onderwerp van gesprek (verduurzaming van uw huis/ Regionale Energiestrategie/ Hoe staat Woudenberg ervoor met verduurzaming?). De aanmeldingen worden na ontvangst bevestigd. Natuurlijk mag u ook gewoon binnenlopen naar de informatietafel en uw wensen kenbaar maken. Indien er genoeg plek is, kunnen we meteen het gesprek met u aangaan.      

Reserveer een plek bij het energiecafé!

Stuur een e-mail naar info@energie-in-woudenberg.nl of bel naar 06 43109182.

Elke derde vrijdag van de maand is het energiecafé, voorlopig digitaal. Ga het gesprek aan met een energiecoach uit Woudenberg over de verduurzaming van uw huis en ontvang een duurzame goodie bag, met o.a. een LED lamp.