Waarom een energiecoach?

Het wordt steeds duidelijker, dat we ons voorbereiden op een toekomst, waarin in onze huizen veel gaat veranderen. Een huis dat klaar is vooor die toekomst heeft een lagere energierekening, meer wooncomfort, een gezonder binnenklimaat en minder uitstoot van CO2. Maar de vraag is: hoe kom je daar? Waar moet je beginnen? Wie kun je vertrouwen? Wie kan je helpen? ​

Wat is een energiecoach?

Energiecoaches zijn ‘gewone’ inwoners, die een training krijgen om dorpsgenoten te kunnen helpen, die aan de slag willen met het energiegebruik van hun woning, maar niet weten hoe. Dat zijn er veel. Want vrijwel niemand weet wat er nodig is om je huis klaar te maken voor de toekomst. Kleine doe-het-zelf maatregelen lukt misschien nog wel, maar hoe zit het met grotere investeringen zoals isoleren, verwarmen, energie opwekken? 

Wat doet een Energiecoach?

Als energiecoach word je geen energieadviseur. Je wordt een ‘gids’, die (andere) bewoners op weg helpt naar een huis dat klaar is voor de toekomst. De weg daar naartoe is namelijk voor de meeste mensen een ondoorgrondelijk doolhof.

Als energiecoach krijg je daarvoor een training. Het is niet nodig dat je een ‘techneut’ bent met kennis over energie. De mensen, die je gaat ontmoeten zijn dat meestal ook niet en dan wordt het al snel te technisch. Maar als techneut ben je ook op je plaats: in de cursus zitten ook voor jou interessante lessen.

  • Je leert welke stappen er nodig zijn om een huis klaar te maken voor de toekomst.
  • Je leert om te gaan met een warmtecamera.
  • Je leert over techniek, maar je leert ook hoe je een ‘eettafelgesprek’ moet voeren. Achter technische vragen zit vaak een hele wereld…  Bijvoorbeeld: er is geld, maar de ene partner wil zonnepanelen en de andere een nieuwe keuken. Als energiecoach kun je dan aan de bak. 
  • Je leert waar je in Woudenberg terecht kunt voor een energieadvies en welke bedrijven in Woudenberg een inwoner verder kunnen helpen.

Hoe gaat het in Woudenberg?

In Woudenberg zijn op dit moment twee energiecoaches actief. Je leest er HIER meer over. Maar we willen graag meer energiecoaches en daarom gaan we die opleiden. Er is geld uitgetrokken voor een goede training. Als je bent opgeleid, word je ondersteund door Stichting Duurzaam Woudenberg en ondersteun je de campagne ‘Energie in Woudenberg’. Met die campagne verleiden we woningeigenaren op verschillende manieren om aan de slag te gaan met hun woning. Als dat lukt, dan hebben die mensen behoefte aan iemand, die ze op weg kan helpen… aan een energiecoach.

Vragen of aanmelden?

Als je interesse hebt, of vragen, dan kun je terecht bij info@energie-in-woudenberg.nl

    Cash-back bonnen

    De gemeente Woudenberg heeft samen met vier andere Eemland gemeenten subsidie gekregen om woningeigenaren te stimuleren hun woning energiezuiniger te maken. Daarvoor hebben we 750 waardebonnen beschikbaar met een waarde van €65. Die kunnen gebruikt worden voor kleine ‘doe-het-zelf’ maatregelen. Binnenkort komt hierover meer informatie. Het idee is dat deze waardebonnen beschikbaar komen voor mensen die serieus aan de slag willen met hun ​woning. Dat wil zeggen: ze worden uitgegeven in combinatie met een ‘adviesgesprek’. Een gesprek met een energiecoach valt daar zeker onder, dus de energiecoaches zullen op stap gaan met zulke waardebonnen op zak.