Deze winter: Warmtescans van buiten!

Met een warmtebeeld camera voeren de energiecoaches in Woudenberg de scans uit. De camera maakt digitale en infrarood beelden, waarop de verschillen in temperatuur in kleuren zichtbaar worden. Aan de hand van zo’n warmtebeeldfoto is te zien waar energieverliezen optreden. Koudebruggen, luchtlekken, kieren en isolatieproblemen komen zo in beeld. Te zien is (buiten) waar warmte naar buiten verdwijnt of waar (binnen) de koude het huis binnendringt. I.v.m. corona doen we voorlopig in principe alleen foto’s van buiten. 

Wilt u op de wachtlijst voor een scan?
Meld u dan aan met het inschrijfformulier

Warmtebeelden

Op warmtebeelden kan in de aparte schaal het ingestelde bereik op de camera van de gemeten temperaturen zijn weergegeven. Warmtebeelden kunnen van buitenzijde en van de binnenzijde worden gemaakt. 

Meld u aan!

U kunt zich aanmelden voor een warmtescan in en rond uw woning. We nemen dan op korte termijn contact op om een afspraak te maken. Achteraf bespreken wij (indien gewenst digitaal) met u wat er op de foto’s te zien is en wat u daaraan zou kunnen doen. 

Benodigde omstandigheden voor warmtescan

Warmtescans in & rond de woning zijn onder bepaalde omstandigheden meer of minder optimaal uit te voeren, te weten:

–  hoe lager de buitentemperatuur, des te scherper zijn vaak de warmtebeeld camera beelden.

– een harde eis is dat het verschil in temperatuur van de binnen- en buitenlucht minimaal 10 graden Celsius is.

– de zon is minimaal al 4 uur eerder onder (met weinig zon uren) of de scan

  vindt plaats voor zonsopvang.

– de scan wordt uitgevoerd als er geen neerslag valt en als het niet harder waait dan drie op de schaal van Beaufort. Dat wil zeggen dat er is hooguit sprake is van matige wind, dan wel een wind die minder merkbaar is in het gezicht en minder voelbaar.

 Wat moeten bewoners vooraf doen? 

Alle vertrekken in de woning gelijkmatig verwarmen. Twee uren voor aanvang van de scan de verwarming in de woning op circa 22 graden Celsius zetten, dan geeft de warmtescan een compleet warmteplaatje van de woning.

Ventilatieroosters zijn daarbij te sluiten.

Alle raambedekking waaronder gordijnen zijn open te houden. De warmtebeeldcamera kijkt niet door het glas heen, maar meet wel de temperatuur van het glas aan de buitenzijde.

De weergoden moeten vooral meewerken aan het uitvoeren van de warmtescans door te zorgen voor het bereiken van het verschil in 10 graden van binnen en buitentemperatuur, geen neerslag, matige of minder wind en het liefst bewolkte lucht na matige zonneschijn. Als dat allemaal niet lukt, dan zal daarmee bij de interpretatie rekening moeten worden gehouden.