Voorlopig geen warmtescans…

Op dit ogenblik is het niet mogelijk om warmtescans uit te voeren in Woudenberg. Dat heeft te maken met de te hoge buitentemperatuur. Bovendien worden op korte termijn energiecoaches opgeleid om (ook) warmtescans af te nemen. Die opleiding zal ervoor zorgen dat de verwerking van de infrarood foto’s nog beter wordt. U kunt zich dus wel aanmelden voor een warmtescan, maar u komt dan op een wachtlijst. U krijgt dan bericht als de scans dit najaar worden opgepakt. 

Energie in Woudenberg

Nieuw! Warmtescans

Sinds kort beschikken de energiecoaches in Woudenberg ook over een warmtecamera (infrarood). Met die camera kunnen foto’s worden gemaakt van temperatuur verschillen. Die worden in kleur weergegeven. Aan de hand van zo’n warmtebeeldfoto kan worden gezien op welke plekken energieverlies plaatsvindt. Koudebruggen, luchtlekken, kieren en isolatieproblemen worden zichtbaar gemaakt. 

Wilt u op de wachtlijst voor een scan?
Meld u dan aan met het inschrijfformulier

Warmtebeeldfoto

Op elke warmtebeeldfoto wordt met een “lineaal” weergegeven welke temperatuur de verschillende oppervlakken hebben.  Warmtebeelden kunnen van de buitenzijde worden gemaakt, maar ook van de binnenzijde. Warmtescans kunnen alleen worden gemaakt in de periode tussen oktober en maart, omdat de buitentemperatuur maximaal 4 graden C. mag zijn. 

Wat is nodig voor een warmtescan?

Voor een warmtescan is het nodig om temperatuurverschillen te kunnen zien. Daarom is het volgende van belang:

  • Een sterke stralingsbron, zoals de zon maar ook een koude hemel, vertekent het beeld. Door de zon wordt de schil van het gebouw warm. Een koude heldere hemel geeft reflectie van de koude in bijvoorbeeld ramen. Metingen worden daarom bij voorkeur in de avond of nacht uitgevoerd bij een bewolkte hemel.
  • Er moet voldoende temperatuurverschil tussen het gebouw en de buitenlucht zijn om aan de buitenkant nog voldoende temperatuurverschillen te kunnen meten. In de praktijk kunnen we goed meten bij een buitentemperatuur van ca 4 graden of lager.
  •  Er kunnen schijnbare temperatuurverschillen ontstaan door glimmende materialen zoals aluminium, zinken dakgoten, zinken regenpijpen, ed. Hiermee moet bij de opnames rekening gehouden worden.
  •  Warmte kan worden gereflecteerd. Soms zie je in bijvoorbeeld de ramen de reflectie van de warmte van de opnemer, uiteraard proberen we dit te voorkomen.
  • De verwarming van de woning op circa 22 graden gezet te worden en alle vertrekken moeten worden verwarmd.
  • Ventilatieroosters moeten gesloten zijn.
  • Gordijnen moeten geopend zijn.